“ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΜΟΥΣΕΙΑ”

Η ομορφιά της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τα μοναδικά αξιοθέατα καθιστούν την περιήγηση μία πραγματική απόλαυση, που δεν πρέπει να χάσετε. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Αρχαία Πλευρώνα, Αρχαία Καλυδώνα, Οινιάδες, Ρωμαικές Θέρμες, Αρχαία Αλίκυρνα κ.α

Η περιοχή κρύβει άφθονες σκήτες και παλαιοχριστιανικούς ναούς. Ακόμη προτείνουμε ν’ αναζητήσετε την εκκλησία της Παναγιάς Παναξιώτισσας, κοντά στο χωριό Γαβρολίμνη, και της Παναγίας Τρημιτού, κοντά στο Τρίκορφο. Ανάμεσα στα χωριά Ευηνοχώρι και Κοκώρη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης Καλυδώνα. Φεύγοντας από αρχαία Καλυδώνα προς Μεσολόγγι, στο ύψος του χωριού Αγιος Θωμάς, θα δείτε τον δρόμο που καταλήγει στο μοναστήρι του Αγ. Συμεών (17ος αι.) που απολαμβάνει τη δροσιάς μιας όμορφης τοποθεσίας με πηγαία νερά και θεόρατα πλατάνια (μόλις 7 χλμ. από Μεσολόγγι) και είναι ιστορικά συνδεμένο με την ηρωική Εξοδο των Μεσολογγιτών.

Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Μεσολογγίου – Αγρινίου, ασφάλτινος δρόμος δεξιά θα σας φέρει στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, γνωστό και σαν κάστρο της Κυρά Ρήνης. Εδώ βρισκόταν μια ακόμα σημαντική πόλη της Αιτωλίας, η Πλευρώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι άριστα οργανωμένος (ανοιχτό: 9 π.μ. έως 3 μ.μ. εκτός Δευτέρας).

Όταν κανείς περάσει την γέφυρα του Ευήνου σε μικρή απόσταση στα Β. και σε επαφή με την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων θα συναντήσει τα ερείπια της αρχαίας Καλυδώνας.
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%ce%b4%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-3Πρόκειται για μία σημαντικότατη και διεθνώς γνωστή αρχαία πόλη της Αιτωλίας, της οποίας διατηρούνται σημαντικά μνημεία.
Ορισμένα από αυτά ήλθαν στο φως είτε από τις παλαιές ανασκαφές των Κ.Α. Ρωμαίου και Ε . Dyggve, όπως το Λαφριαίο με τους ναούς της Άρτεμης και του Απόλλωνα, και το Ηρώο είτε από τις νεώτερες των SØren Dietz και Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση όπως το θέατρο, αστικό ιερό με περιστύλιο στο εσωτερικό της πύλης κοντά στη Δυτική πύλη, καθώς και άλλα οικοδομήματα στην Ακρόπολη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέατρο, λόγω της ιδιόρρυθμης διάταξης των εδωλίων του κοίλου, το οποίο αποκαλύφθηκε τη %ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%ce%b4%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-2δεκαετία του ’60 κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής της σημερινής εθνικής οδού στη νότια πλαγιά του λόφου του Λαφριαίου.
Από τις μέχρι σήμερα έρευνες έχουν αποκαλυφθεί τμήμα του κοίλου, το οποίο αποτελείται από 26 σειρές εδωλίων που ακολουθούν το περίγραμμα της ορθογώνιας ορχήστρας, διαστάσεων 16 x 14 μ. περίπου, καθώς επίσης μικρό μέρος του σκηνικού οικοδομήματος. Η ορχήστρα του είναι τετράπλευρης κάτοψης, και οι κατώτερες εννέα σειρές του κοίλου ακολουθούν το περίγραμμά της.
Η πρωιμότερη χρήση του χώρου ήταν ίσως για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας. Όταν αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%ce%b4%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-1Το σκηνικό οικοδόμημα διαθέτει τρία ισόχωρα δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό επικοινωνεί με το προσκήνιο μέσω θυραίου ανοίγματος. Η κιονοστοιχία του προσκηνίου αποτελείτο από δέκα ιωνικούς ημικίονες με πλευρικές υποδοχές για την ανάρτηση των σκηνικών. Οι κίονες και οι τοίχοι της σκηνής στήριζαν τον όροφο του σκηνικού οικοδομήματος. Δυτικά και ανατολικά της σκηνής αποκαλύφθηκαν τα όρια των παρόδων.

Η χωρητικότητά του θεάτρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τους 6.000 θεατές , και είχε περισσότερες από μία κατασκευαστικές φάσεις. Από τα έως τώρα δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του μνημείου διαρκεί από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών, «τ’ Αη-Συμιού» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, το εκκλησάκι Παναγίας Φοινικιάς, τον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό , τον Άγιο Νικόλαο στη Βαράσοβα.

“ΜΟΥΣΕΙΑ”

Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης: Θα το βρείτε στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο νεοκλασικό κτίριο του Παλιού Δημαρχείου. Στους χώρους του φιλοξενούνται πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων εμπνευσμένοι από τον Εθνικό Αγώνα των κατοίκων. Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία έργα να ξεχωρίσουμε το «Η υποδοχή του Λ. Βύρωνα στο Μεσολόγγι» του Δ. Κασόλα, «Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου», αντίγραφο του Ντελακρουά, «Η ανατίναξη του Χ. Καψάλη» του Βρυζάκη και φυσικά το έργο του Γάλλου Lansac «Η Μεσολογγίτισσα».

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης: Σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1835 και αναπαλαιώθηκε με έξοδα της οικογενείας Μοσχανδρέου (εμπνευστές της δημιουργίας της Πινακοθήκης) εκθέτονται σπουδαία έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως των Μόραλη, Μυταρά, Γκίκα, Τσαρούχη και πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών. Το τμήμα της γλυπτικής φιλοξενεί έργα των Γιάννη Παπά, Περαντινού, Λάζ. Λαμέρα, Παρμακέλη, Γερολυμάτου, Πατσόγλου, Ρηγανά, Θεόδ. Παπαγιάννη, Παπαδούκα, Παπασάικα, Δικέφαλου, Χρ. Παπά, Φασιανού, Κοροβέση, Χρ. Λάμπρου κ.ά. (www.pinakothiki.org)

Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»: Βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο σ’ ένα διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα όπου ο γεννήθηκε στρατηγός και θρυλικός αγωνιστής των «ελευθέρων πολιορκημένων» Αθανάσιος Ραζηκότσικας. Το κτίριο ανακαινίστηκε 1999 με σκοπό να φιλοξενεί στις αίθουσές του εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Μουσείο Παλαμά και Τρικούπη: Τα σπίτια όπου έμεναν ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και η οικογένεια Τρικούπη λειτουργούν πλέον ως μουσείο όπου φιλοξενούνται τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών στο Αιτωλικό: Από το Αιτωλικό καταγόταν η περίφημη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Μετά και από επιθυμία της ίδιας, δημιουργήθηκε το Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών «Βάσω Κατράκη», που στεγάζει σ’ ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο τα έργα της μεγάλης χαράκτριας.

 

Μπορείτε να δείτε τον Κήπο των Ηρώων, το Μουσείο Βάσως Κατράκη, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος , την Οικία Παλαμά και την οικία Λόρδος Βύρωνας