“ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ”

ΒΑΡΑΣΟΒΑ

varasova-2Η Βαράσοβα βρίσκεται ανατολικά του Εύηνου ποταμού και δυτικά του Αντιρρίου και της Παλιοβούνας. Είναι ένας τεράστιος όγκος ασβεστολιθικών πετρωμάτων και το ύψος του είναι 917 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Χάλκεια. Αποκαλείται «το “Άγιο Όρος” της Αιτωλίας» διότι εκεί ασκήτευαν την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των εκκλησιών, ερειπωμένων μονών και ασκηταρειών που βρίσκονται εκεί (περί τα 72).
Στη Βαράσοβα υπάρχει και το Μοναστήρι-Εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου του 10ου αιώνα. Βρίσκεται σε ένα σπήλαιο στην νότια πλευρά του βουνού και πρόσβαση σε αυτό γίνεται δια θαλάσσης. Διάσημος προορισμός και πόλος έλξης για τους πιστούς της αναρρίχησης, λόγω της ποιότητας του πετρώματος και της ποικιλίας των διαδρομών.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΗΝΟΣ

evinos_a4Ο Εύηνος είναι ποταμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το όνομά του το οφείλει στο βασιλιά Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του κυνηγώντας τον Ίδο, που του είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα. Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως rafting, kayak, mountain bike, rappel, αναρρίχηση, πεζοπορία, εναέριο πέρασμα (flying fox) και τοξοβολία.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

mesologgiΗ σπάνια φυσική ομορφιά, τα έντονα παραδοσιακά στοιχεία, τα ιστορικά μνημεία και η γαλήνη που αποπνέει το καταπράσινο τοπίο, υπόσχονται να μαγέψουν κάθε επισκέπτη.
Ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί την πόλη του Μεσολογγίου, τα προάστιά της, τους περιφερειακούς οικισμούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι τον φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό της πλούτο. Ο συνδυασμός των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και των μουσείων με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου αποτελεί εγγύηση για τους επισκέπτες.

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους καλοφαγάδες, σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Η Ναύπακτος είναι μια όμορφη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Με 18.231 μόνιμους κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του naypaktosτο παραδοσιακό ύφος της.
Το παλιό κυκλικό λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Το βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και πραγματικό στολίδι για την πόλη.

Η Ναύπακτος είναι πόλη με πολλή κίνηση κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, που αυξάνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, καφετέριες στο κέντρο της πόλης, στις παραλίες της ή στο λόφο του κάστρου με θέα τη θάλασσα.

ΑΙΤΩΛΙΚΟ

%ce%b1%ce%b9%cf%84%cf%89%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c
Αρχικά αποτελούταν από πολλά μικρά νησάκια, που οι ψαράδες κάτοικοι της λιμνοθάλασσας τα ένωναν με ξύλινα γεφυράκια. Με τον καιρό έγιναν επιχωματώσεις και το 1972 πήρε την σημερινή του μορφή. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα, τα οποία και έχουν ανακηρυχτεί ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία.

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

rio-antirioΗ γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» βρίσκεται στην διασταύρωση δύο μεγάλων οδικών δικτύων. Του άξονα Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών – Καλαμάτας (“Ολυμπία Οδός ) και του άξονα Αντιρρίου – Ιωαννίνων (Ιονία Οδός) οι οποίοι συνδέουν σημαντικές Ελληνικές πόλεις και αποτελούν μέρους του Ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου με μήκος 2253 μέτρα ενώ καινοτόμες μελέτες και μέθοδοι υπεράκτιας κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η μοναδική καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων.

Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να περπατήσετε την γέφυρα αφού υπάρχει ειδική ζώνη για τους πεζούς. Πιο συγκεκριμένα η Γέφυρα διαθέτει προστατευμένα πεζοδρόμια τόσο στην ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά της. Πρόσβαση στα πεζοδρόμια αυτά έχετε μέσω των κλιμακοστασίων που υπάρχουν στην πλευρά του Ρίου και του Αντιρρίου ή από τους χώρους στάθμευσης κοντά στον Σταθμό Διοδίων.